niedziela, 5 października 2014

Babeczki orzechowo-jabłkowo-kasztanowe - niesamowite



To był piękny weekend, oby październik obfitował w takie słoneczne dni. Taka złota jesień zasługuje na pyszne ciasto, pachnące prażonymi orzechami, koniecznie wilgotne od soczystych jabłek. Te babeczki takie właśnie są. To kwintesencja jesiennego ciasta: orzechy, kasztany i jabłka. Musicie ich spróbować, ja jestem nimi zachwycona.

Przepis pochodzi z blogu pstachio.

Składniki:

Babeczki:
140 g masła
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kasztanowej
1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
3/4 szklanki cukru dark muscovado (jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast, proponuję 1/2 szkl.)
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jabłka (obrane i starte)

Krem
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru dark muscovado
3 łyżki śmietanki kremówki

Wykonanie:

Krem:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Babeczki:
Wymieszać mąkę kasztanową, ryżową, zmielone orzechy, sól, proszek do pieczenia i skrobię. Masło przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż nabierze jasno brązowego koloru i zacznie pachnieć orzechami. Wystudzić. Do ostudzonego masła dodać jajka, cukier i esencję waniliową. Zmiksować na puszystą masę. Dodać starte jabłka i wymieszać. Dodać sypkie składniki i wymieszać całość łyżką do połączenia. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do 2/3 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na ostudzone nakładać krem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz