niedziela, 9 grudnia 2012

Aromatyczne ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia

         Oczekiwanie na Święta Bożego Narodzenia to dla mnie ulubiony czas. Na zewnątrz biało, ulice ozdobione świątecznymi iluminacjami, w sklepach świąteczne melodie i ozdoby, czas aby i na blogu zagościł nastrój bożonarodzeniowy. 
         Do tych Świąt przygotowuję się zwykle kilka tygodni wcześniej, robię dojrzewające ciasto na pierniki, które czeka na swoją kolej w lodówce, wertuję internet i książki kulinarne w poszukiwaniu ciekawych przepisów, robię rozpoznanie produktowe w sklepach. Planów na świąteczne potrawy mam zawsze sporo, weryfikuje je później czas, a dokładniej jego brak, np. odkąd pamiętam zawsze w planach na Wigilię miałam kutię, ale jeszcze do tej pory nie udało mi się jej zrobić, może teraz będzie inaczej, no cóż, zobaczymy. 
         Dzisiaj proponuję szybkie, maślane ciasteczka z jabłkami, skórką pomarańczową i rodzynkami. To takie małe szarlotki w świątecznej formie. Są kruche i przez dodatek skórki pomarańczowej, bardzo aromatyczne. Polecam!

Składniki:

Ciasto:
400 g mąki (200g pszennej/200 g krupczatki)
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Ponadto:
8 małych jabłek lub 6 dużych (obranych i startych na tarce - grubych oczkach)
2 łyżki skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej)
6 łyżek cukru
100 g rodzynek (chwilę pogotowanych w wodzie)
esencja pomarańczowa - kilka kropel

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka wymieszać z cukrem, skórką pomarańczową, rodzynkami oraz esencją, układać na ciastkach. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 st. C i piec 20 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz