niedziela, 28 grudnia 2014

Łosoś marynowany w buraczkach i chrzanie

Świetna przystawka na zbliżające się imprezy sylwestrowe. Nie wymagająca zbyt dużego nakładu pracy. Łososia wg tego przepisu zrobiłam na Święta. Dobrze prezentował się na świątecznym stole i świetnie smakował, zwłaszcza na ciemnym chlebie posmarowanym delikatnym serkiem. I właśnie w ten sposób, na takich kanapeczkach polecam go do podania.

Składniki:
1 kg filetu z łososia ze skórą

Na marynatę:
100 g buraków, obranych ze skóry i startych na tarce
100 g chrzanu, obranych ze skóry i startych na tarce
100 g soli
150 g cukru pudru
1 łyżka czarnego pieprzu (najlepiej świeżo utłuczonego)
1 łyżka ziaren kopru włoskiego

Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy i nakładamy na filet z łososia, ułożonego skórą do dołu i umieszczonego w dużym naczyniu. Na łososia z marynatą nakładamy folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie marynatę zdejmujemy z łososia, filet myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry bez skóry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz