wtorek, 3 września 2013

Rogaliki z ciasta duńskiego z marcepanem i malinami

Te rogaliki należą do moich ulubionych, konkurencją dla nich mogą być jedynie croissanty migdałowe, które jednak z uwagi na nakład pracy jaki trzeba włożyć w ich wykonanie klasyfikują się na 2 miejscu. Ciasto duńskie podobnie jak ciasto francuskie jest ciastem listkującym się, chrupiącym, a jednocześnie wewnątrz mięciutkim. To ciasto daje wiele możliwości, można z niego formować bułeczki w różnych kształtach i nadziewać tym, co lubicie najbardziej np. owocami, marcepanem, serkiem lub tylko posypać cukrem (też będą smaczne). Ja najbardziej lubię je w postaci rogalików z nadzieniem z masy marcepanowej z malinami (kiedy nie mam malin nadziewam je wyłącznie masą marcepanową - w takiej postaci są również pyszne).  Przy wykonaniu ciasta duńskiego bardzo ważne jest użycie porządnie schłodzonego masła, po wyrobieniu ciasta kawałki masła muszą być w nim widoczne, dzięki temu ciasto będzie miało "listki". Jeszcze jedno, to ciasto nie lubi wysokich temperatur, podczas upałów z przepisu mogą Wam wyjść po prostu drożdżowe bułeczki. Przy aktualnych temperaturach to jednak nie grozi, więc czym prędzej zalecam wykonanie rogalików, nie warto odkładać, tym bardziej, że jeszcze są dostępne świeże maliny :). Polecam!

Składniki:

Ciasto duńskie:
60 ml ciepłej wody
125 ml mleka, o temperaturze pokojowej
1 duże jajko, o temperaturze pokojowej
350 g mąki
7 g drożdży suchych 
1 łyżeczka soli
25 g drobnego cukru
250 g masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałki

Masa marcepanowa:
200 g migdałów bez skórki (ja używam płatków migdałowych)
100 g cukru pudru
ok. 30 ml śmietanki kremówki

Ponadto:
maliny
roztrzepane jajko

Wykonanie:

Masa marcepanowa:
Migdały (płatki migdałowe) zblendować razem z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.

Ciasto duńskie i wykonanie rogalików:
Do miski wlać wodę, mleko, wbić jajko i wszystko połączyć, dodać mąkę, drożdże, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli i krótko. Składniki mają się połączyć ale kawałki masła muszą być nadal widoczne. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm (może być mniejszy). Będzie się kleić, więc podsypywać mąką. Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte mają być na dole i na górze). Ciasto odwrócić o 90 st., tak, by zagięte boki były po prawej i po lewej stronie ciasta. Ciasto w takiej postaci znów wałkować na kwadrat, o wymiarach takich jak na początku. Te czynności powtórzyć trzykrotnie, do uzyskania dużego gotowego płata ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 - 16 rogalików. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Płat ciasta podzielić na 12- 16 kwadratów (jeśli chcemy mieć więcej mniejszych rogalików, to dzielimy ciasto na 16 kwadratów - ja tak robię). Z masy marcepanowej formować ruloniki i nakładać po przekątnej na kwadraty ciasta, lekko spłaszczyć masę i ułożyć na niej maliny. Dwa wierzchołki kwadratu połączyć nad nad masą marcepanową i malinami, skleić (najlepiej posmarować jajkiem). W ten sam sposób wykonać pozostałe rogaliki. Odstawić na godzinę czasu do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 - 20 minut, do złotego koloru. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz