Na sernik z tego przepisu od jakiegoś już czasu miałam ochotę, czekałam tylko na szczególną okazję. Okazja, a nawet dwie nadarzyły się, więc i pojawił się on: niebezpiecznie smakowity, nieprzyzwoicie czekoladowy, z kremową konsystencją, w połączeniu ze śmietankowymi lodami nie ma sobie równych. Ja przepadłam. Odstawienie deserowe nie ma szans, kiedy w pobliżu jest ten oto sernik. Dla miłośników czekolady i nie tylko. Szczególnie polecam!
Składniki:
300
g gorzkiej czekolady
1
kg kremowego sera sernikowego
250
g mascarpone
180
g
cukru
2
łyżeczki esencji waniliowej
4
jajka
200
g śmietany 18%
1
łyżka kakao
Na
spód:
200
g herbatników czekoladowych
85
g masła
Wykonanie:
Dno
formy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Herbatniki dokładnie
pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć
równomiernie spód formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania
masy serowo-czekoladowej. Roztopić czekoladę. Ser zmiksować na
gładką masę, stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując,
następnie dodać wanilię. Oddzielnie ubić jajka (4-5 min.) i
wymieszać je z masą serową. Śmietanę wymieszać z kakao, dodać
do masy serowej, wymieszać z roztopioną czekoladą. Wyłożyć na
spód z herbatników i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do
tem. 180 st. C. Ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez
noc.
Smacznego!
Inspiracja pochodzi stąd.
Mam film jak go się je. Czy mogę dodać?
OdpowiedzUsuńHm, to byłoby ciekawe ;D
UsuńA za to cudo dałabym się pokroić. Moje uzależnienie od czekolady nie ma sobie równych:).
OdpowiedzUsuńMonia, to już wiem co zrobię na nasze spotkanie :)
Usuń