środa, 18 maja 2016

Sernik Red Velvet


Sernik robiłam jakiś czas temu na spotkanie z przyjaciółką, która tak jak ja lubi słodkości. Nie wyobrażam sobie takich spotkań bez czegoś słodkiego, niekoniecznie w moim wykonaniu. Natomiast jak tylko mam czas, wypieki przygotowuję sama, mam z tego niezłą zabawę i przy okazji aktywnie wypoczywam. 
Ciasto red velvet, które wykrzystywane jest do tego sernika robiłam już kiedyś i bardzo mi smakowało. Dodatek maślanki oraz oleju powoduje, że ciasto jest wilgotne, bardzo smaczne. Sernik natomiast, który stanowi środkową wartwę całości jest delikatny i kremowy. Wszystkie warstwy scala krem na bazie serka mascarpone. 
Przy filiżance kawy to była prawdziwa uczta dla podniebienia :)

Składniki:

Sernik:
600 g twarogu z wiaderka (polecam Piątnicy)
3/4 szkl.cukru
2 jajka
1/2 szkl. śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto Red Velvet:
1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1/2 łyżki kakao
szczypta soli
1 duże jajko
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
1/2 szkl. maślanki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 3/4 łyżeczki czerwonego barwnika w paście

Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii






Wykonanie:

Sernik:
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia (nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy, inaczej sernik będzie pękać). Masę serową wyłożyć do tortownicy 23 cm. Umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. C. Piec ok. 60 min z parą wodną (w tym celu na dole piekarnika umieścić formę z wrzącą wodą)

Ciasto Red Velvet:
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche (tj. mąkę, kakao, sól, cukier).
W drugiej misce wymeszać składniki mokre (tj. jajko, olej, maślankę, barwnik, ekstrakt).
Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku).
Do ocetu dodać sodę i wymieszać (powstanie piana). Szybko wlać pianę do ciasta i wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach masłem.
Piec w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe, jeśli okaże się, że jest wydłużyć czas pieczenia). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem:
Zmiksować śmietankę na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, sztywną masę.

Montaż:
Ciasto Red Velvet upiecze się z „górką” i tą górkę właśnie ściąć i pokruszyć. Wierzch ciasta posmarować kilkoma łyżkami kremu. Ostrożnie wyłożyć sernik. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem i obsypać okruszkami.

Smacznego!




niedziela, 15 maja 2016

Bezowy tort lodowy

Ten tort przygotowałam na urodziny mojej córeczki, która uwielbia bezy oraz lody (a czy ktoś ich nie uwielbia ;) Trzy blaty bezowe przełożone kremem patissiere połączonym z serkiem mascarpone i śmietanką kremówką. Dla przełamania słodyczy na środkową warstwę kremu położyłam frużelinę malinową. Frużeliną ozdobiłam również werzch tortu, tworząc serca. Dopełanieniem całości były truskawki. Tort smakował jubilatce i gościom. To niezła propozycja, zważywszy na zbliżający się sezon truskawkowy. Polecam do wypróbowania!

Składniki:

Blaty bezowe:
8 białek
545 g drobnego cukru

Krem:
8 żółtek
130 g cukru
670 ml mleka
5,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%

Frużelina malinowa:
500 g malin (u mnie mrożone)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Wykonanie:

Blaty bezowe:
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po 1 łyżce cukru ciągle ubijając, w ten sposób wykorzystać całą ilość cukru. Z ubitej masy na trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia formować trzy takiej samej wielkości okrągłe blaty. Wszystkie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140ºC (z funkcją termoobiegu). Piec ok. 60 min.

Krem:
W przeddzień wykonania tortu: Zagotować 550 ml mleka w garnku. W  misce ubić mikserem żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 120 ml mleka. Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując. Przelać całość  do garnka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia masy. Zdjąć garnek z kuchenki i wymieszać  z ekstraktem z wanilii. Ostudzić, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.

Przed samym nałożeniem kremu:
Ubić śmietanę, do ubitej dodać serek mascarpone i zmiksować całość. Masę śmietanową dodawać partiami do kremu jajecznego, cały czas miksując. 

Frużelina malinowa:
W garnku podgrzewać maliny wymieszane z cukrem, do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić.

Montaż tortu:
Gotowy krem nakładać na blaty bezowe, włącznie z wierzchnim blatem. Na środkową warstwę kremu nałożyć frużelinę malinową. Wierzch tortu ozdobić frużeliną, tworząc serca. Tort wstawić do zamrażarki na  cnajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Na godzinę przed podaniem wyjąć z zamrażarki i ozdobić świeżymi truskawkami.

Smacznego :)