wtorek, 25 grudnia 2012

Życzenia Bożonarodzeniowe i świąteczny tort z żurawiną


             Radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
                       ciepła, wiary i życzliwości,
      a
na świątecznych stołach samych pyszności!


Na ten świąteczny czas proponuję przepis na orzechowy tort z żurawiną, kandyzowaną skórką pomarańczową oraz kremem kawowym na bazie serka mascarpone. Wszystkie składniki doskonale się komponują, więc tort jest znakomity. Polecam!

Składniki:

Biszkopt orzechowy (na 24 cm tortownicę):
25 dkg orzechów włoskich - zmielonych
25 dkg cukru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka octu

Krem kawowy:
75 dkg serka mascarpone
3/4 szkl. cukru pudru
375 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  

Żurawina do przełożenia:
1/2 kg żurawiny świeżej lub mrożonej
ok. 1/3 - 1/2 szkl. cukru

Ponadto:
kandyzowana skórka pomarańczowa

Poncz:
1 szkl. zagotowanej wody
pół cytryny
pół torebki cukru waniliowego

Do ozdoby:
ok. 2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich
żurawina suszona

Wykonanie:

Biszkopt orzechowy:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka, całość zmiksować na puszystą masę. Bułkę tartą wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie wraz z octem dodać do ubitych jajek. Dokładnie ale delikatnie wszytko połączyć. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy placki.

Krem kawowy:
śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dalej miksować, do momentu, aż krem zgęstnieje. Do kawy dodać kilka kropli zagotowanej wody, dodać do kremu i wymieszać.

Żurawina do przełożenia:
Żurawinę umieścić w garnku, dodać cukier, podgrzewać do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne, a żurawina zacznie pękać. Wystudzić.

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.

Montaż tortu:
Pierwszy placek orzechowy naponczować, ułożyć część żurawiny, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową, położyć część kremu (pamiętając o tym aby pozostawić część kremu na pokrycie całego tortu), przykryć drugim plackiem i powtórzyć czynności z ponczowaniem, żurawiną, skórką pomarańczową oraz kremem. Położyć trzeci placek, naponczować. Cały tort pokryć pozostawionym kremem. Boki tortu obłożyć zmielonymi orzechami. Górę tortu ozdobić suszoną żurawiną, skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami.

Smacznego!
                                               

niedziela, 16 grudnia 2012

Tort piernikowy

Tort piernikowy na Święta Bożego Narodzenia. Delikatny. Smakuje jak pierniczki alpejskie lecz jest zdecydowanie mniej od nich słodki. Bardzo smaczny i szybki w wykonaniu, co nie jest bez znaczenia w czasie przygotowań przedświątecznych. Na mojej liście ciast bożonarodzeniowych plasuje się na czołowej pozycji, więc ma pewne miejsce na świątecznym stole. Bardzo polecam!
 
Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1,5 szkl. cukru pudru
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
2/3 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
2 łyżki kakao

Krem:
500 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru
1,5 łyżki cynamonu

Ponadto:

1/2 szkl. soku pomarańczowego - do nasączenia
słoiczek powideł śliwkowych wymieszanych z 1/4 szkl. soku pomarańczowego
kilka kawałków gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem.
Mąki połączyć z przyprawą do pierników oraz kakao. 
Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w jednym, a żółtka w drugim pojemniku. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru. Drugą połowę cukru wsypać do żółtek i ubijać je na puszystą masę ok 6 min. Do ubitych żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać, dodawać stopniowo mąkę i dalej delikatnie mieszać. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 min. Ostudzić. Przekroić na trzy części.

Krem:
Śmietankę ubić z cukrem i cynamonem na sztywno. Dodać serek mascarpone. Dokładnie zmiksować.

Montaż tortu:
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować powidłami i częścią kremu. Przykryć drugim blatem i powtórzyć czynności z nasączaniem, powidłami i kremem. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go i cały tort obłożyć pozostałym kremem. Boki tortu ozdobić wiórkami gorzkiej czekolady, górę natomiast posypać cynamonem używając gwiazdkowego szablonu.

Smacznego!

niedziela, 9 grudnia 2012

Aromatyczne ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia

         Oczekiwanie na Święta Bożego Narodzenia to dla mnie ulubiony czas. Na zewnątrz biało, ulice ozdobione świątecznymi iluminacjami, w sklepach świąteczne melodie i ozdoby, czas aby i na blogu zagościł nastrój bożonarodzeniowy. 
         Do tych Świąt przygotowuję się zwykle kilka tygodni wcześniej, robię dojrzewające ciasto na pierniki, które czeka na swoją kolej w lodówce, wertuję internet i książki kulinarne w poszukiwaniu ciekawych przepisów, robię rozpoznanie produktowe w sklepach. Planów na świąteczne potrawy mam zawsze sporo, weryfikuje je później czas, a dokładniej jego brak, np. odkąd pamiętam zawsze w planach na Wigilię miałam kutię, ale jeszcze do tej pory nie udało mi się jej zrobić, może teraz będzie inaczej, no cóż, zobaczymy. 
         Dzisiaj proponuję szybkie, maślane ciasteczka z jabłkami, skórką pomarańczową i rodzynkami. To takie małe szarlotki w świątecznej formie. Są kruche i przez dodatek skórki pomarańczowej, bardzo aromatyczne. Polecam!

Składniki:

Ciasto:
400 g mąki (200g pszennej/200 g krupczatki)
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Ponadto:
8 małych jabłek lub 6 dużych (obranych i startych na tarce - grubych oczkach)
2 łyżki skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej)
6 łyżek cukru
100 g rodzynek (chwilę pogotowanych w wodzie)
esencja pomarańczowa - kilka kropel

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka wymieszać z cukrem, skórką pomarańczową, rodzynkami oraz esencją, układać na ciastkach. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 st. C i piec 20 min.

Smacznego!